Zajednički radni sastanak komora Istočno Sarajevo i Federacije BiH sa Američkom međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom (DFC)

Zajednički radni sastanak komora Istočno Sarajevo  i Federacije BiH  održan  07.12.2022.godine  sa  gospodinom Brian Martulus  iz   DFC (Development Finance Corporation) u pratnji gospođe Bobe Vukmanović   USAID Project Management Specialist .
Potpredsjednik Privredne komore FBiH gospodin Mirsad Jašarspahić  zajedno sa gospodinom  Emirom Pašićem  Voditeljem Centra za međunarodnu i saradnju sa EU Fondovima  i gospođom Vanjom Lučić predstavnicom Područne privredne komore Isočno Sarajevo je prezentirao    organizaciju i rad komorskog sisitema Bosne i Hercegovine.
U svome obraćanju prisutnima,  gospodin Martulus je naznačio da je glavni  cilj ove posjete  da upozna relevantne institucije u Bosni i Hercegovini sa DFC projektima i mogucnostima  za eventualnu  finansijsku podrsku,
Američka međunarodna razvojna finansijska korporacija (DFC) je američka institucija za finansiranje razvoja. DFC je u partnerstvu s privatnim sektorom kako bi finansirao rješenja za najkritičnije izazove s kojima se svijet u razvoju danas suočava.
DFC ulaže u sektore uključujući energetiku, zdravstvo, kritičnu infrastrukturu i tehnologiju.
 DFC također obezbjeđuje finansiranje za mala preduzeća i žene poduzetnice kako bi otvorile nova radna mjesta na tržištima u razvoju. DFC investicije se pridržavaju visokih standarda i poštuju okoliš, ljudska prava i prava radnika.
Trenutno DFC pruža podršku nekim BiH bankama putem kreditnih garancija koja olakšava pristup kreditima za mala i srednja preduzeca.
 Za više informacija o radu DFC korporacije  možete se informisati direktno putem njihovog linka:  https://www.dfc.gov/
Dogovoreno je da će se informacije razmijenjene na ovom sastanku putem komora proslijediti firmama članicama zainteresovanim za potencijalnu saradnju i korištenje usluga ove renomirane svijetske finansijske korporacije.

Leave a Reply