Održan okrugli sto o protivpožarnoj zaštiti objekata o podzemnih garaža

U realizaciji Područne privredne komore Istočno Sarajevo održan je okrugli sto na temu “Zaštita od požara objekata sa posebnim osvrtom na podzemne garaže i zgrade sa gasnim instalacijama”.

Zaštita stambenih zgrada i poslovnih objekata dobro je pravno regulisana nizom zakona i podzakonskih akata ali neke stvari je potrebno unaprijediti zbog poteškoća u primjeni. Na okruglom stolu se razgovaralo o pitanju zaštite  objekata u koje se ugrađuju gasne instalacije, gdje dolazi do određenih sukobljavanja, jer Pravilnik o zaštiti od požara insistira na podjelama i odvajanjem protivpožarnih stepeniica, gdje ostaju zarobljeni gasni setovi  i dijelovi gasne instalacije.

Osvrnulo se i na projekte i izvođenje instalacija za zaštitu od požara u podzemnim garažama, jer zbog nedostatka građevinskog prostora  investitori su u obavezi da prave podzemne garaže.

Na okruglom stolu je izneseno veliki broj predloga za izmjene i usklađivanje podzakonskih akata, koji će biti objedinjeni  i upućeni nadležnim institucijama.

Učesnici okruglog stola su bili inženjeri,predstavnici MUP-a RS, Policijske uprave Istočno Sarajevo i Foča, investitori, projektanti, te predstavnici  vodovoda , toplana i elektrodistribucije.

Leave a Reply