Sastanak sa privrednicima i predstavnicima lokalnih zajednica područja Istočnog Sarajeva

9. 3.2022.Godine Područna privredna komora Istočno Sarajevo u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske organizovala je  sastanak sa privrednicima i predstavnicima lokalnih zajednica područja Istočnog Sarajeva  u prostorijama Administrativnog centra grada Istočno Sarajevo .

Tema sastanka je „aktuelna situacija u privredi kod nas i u okruženju“.

Republika Srpska mora da odredi prioritete i da podrži privredu i realni sektor, izjavio je  predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić i ukazao na izazovan period usljed rasta cijena energenata.

Ćorić je nakon sastanka predstavnika lokalnih zajednica iz sastava grada Istočno Sarajevo i privrednika o aktuelnoj situaciji u privredi istakao da je u razgovorima dominiralo povećanje cijena nafte i naftnih derivata i traženje modusa i rješenja.

Ćorić je naveo da se na sastanku razgovaralo i o povećanju cijena osnovnih životnih namirnica, o inflaciji, kao i da Vlada interventno nabavi određenu količinu goriva koja će biti ustupljena termoelektranama u Gacku i Ugljeviku.

– Razgovarali smo i o tome kako će Vlada Srpske sa 10 miliona KM intervenisati u zaustavljanju cijena osnovnih životnih namirnica, te kako pomoći privrednicima koji su najdirektnije pogođeni rusko-ukrajinskom krizom – naveo je Ćorić.

Riječ je, pojasnio je, o onima koji su već izvezli robu u Rusiju, ali su zbog problema u funkcionisanju platnog prometa u poziciji da ta sredstva ne mogu da naplate.

Ćorić je rekao da je premijer Radovan Višković obećao da će ta sredstva, koja iznose između 300.000 i 400.000 KM, Vlada doznačiti tim privrednim subjektima u poljoprivredi kako bi mogli ući u novi ciklus proizvodnje.

– Privrednici su zabrinuti, ali je preovladalo razmišljanje da ne treba biti tako pesimističan, već da treba dati optimistične prognoze, jer je više prisutna psihološka bojazan, nego što je to realno – rekao je Ćorić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajevo Ljubiša Ćosić nada se da će prvi sastanak predstavnika lokalnih zajednica i gradske uprave sa privrednicima ponuditi kvalitetnu raspravu, zasnovanu na realnim rješenjima i mogućnostima da bi formirali odgovarajuće zaključke.

On je napomenuo da je posljednjih pola ili godinu dana u Republici Srpskoj i BiH prisutan trend inflacije, za koje je rekao da je poželjna, u ograničavajućem nivou, ali da se čini da se izašlo iz okvira, ovaj sastanak smatra prilikom da se odgovori ne samo na to pitanje već i kako će se odvijati pravci saradnje javnog i privatnog sektora.

Ćosić je prije početka sastanka rekao da je Gradska uprava, zajedno sa nadležnim opštinama, u mogućnosti da uvrsti rješenja u mjere na lokalnom nivu, ali i da ih pošanju na nivo Republike Srpske i BiH, šta bi to trebalo da se radi da bi se poboljšala saradnja sa privrednim sektorom.

Leave a Reply