Održan Info dan o BFC CEE standardu

PKRS I Područna komora Istočno Sarajevo organizovale su putem zoom platforme Info dan o  BFC SEE programu sertifikacije jedinica lokalne samuprave za predstavnike opština koje pokriva Područna komora Istočno Sarajevo.

Program sertifikacije povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi je jedinstven regionalni program za unapređenje konkurentosti lokalnih samouprava, koji se provodi u Republici Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, i Bosni i Hercegovini.

Tehnički sekretarijat za realizaciju ovog programa je Privredna komora RS . Ovaj program namijenjen je gradovima i opštinama, koji imaju odgovorajuće kapacitete, strateški su opredjeljene da unaprijede privredni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokane ekonomije.

Sertifikacija  gradova i opština podrazumjeva ispunjavanje, 10 kriterija i 67 podkriterija za unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje jedinice lokalne samouprave pružaju privrednicima i stranim investitorima.

 

U  RS prema BFC SEE standardu sertifikano je 10 gradova i opština( Banja Luka, Bijeljina, Prijedor,Doboj,Gradiška, Laktaši, Teslić,Prnjavor, Brod i Novi Grad.). U programu su Zvornik, Trebinje i Kotor Varoš. Opštine koje se uključe u program stiču mogućnost da se pozicioniraju u odnosu na najnaprednije lokalne samouprave u južnoistočnoj Evropi i obezbijede značajnu podršku nacionalnih i međunarodnih institucija i donatora. Kao i kod svih međunarodnih standarda kvaliteta, za uspješno provođenje ovog postupka bitna je uključenost  najvišeg rukovodstva.

Leave a Reply